Idealny sernik? Pamiętaj o kilku ważnych aspektach!
Gdyby tylko móc zebrać wszystkie przepisy na sernik w jednym powstała by nieskończenie długa receptura, a rodzajów tego ciasta również można wymienić wiele. Sernik królewski charakteryzuje się tym, że masa serowa połączona jest od spodu z czekoladową warstwą, jak i z wierzchu posypana jest kruszonką z czekolady. Sernik wiedeński to wyraz puszystości i lekkości, gdzie do jego pieczenia wykorzystuje się dużo jajek. Najczęściej nie ma on klasycznego spodu, a na wierzchu posypywany jest delikatną warstwą cukru pudru. Sernik nowojorski jest nieco bardziej „nowoczesny” i na spodzie znaleźć można krakersy rozdrobnione z masłem, a masa serowa połączona zostaje z kwaśną śmietana. Nasz klasyczny polski sernik ma najczęściej rodzynki, a masa serowa przygotowywana jest wraz z ziemniakami.
Jaki ser do sernika?
Decydując się na klasyczny sernik, podstawowym elementem jest wybór sera, bowiem to od niego zależy konsystencja całego ciasta. Tego rodzaju sernik wyrabia się na bazie twarogu, a wybrany ser powinien być tłusty lub półtłusty i najlepiej trzykrotnie zmielony, aby nie było w nim żadnych grudek. Oczywiście w sklepach znaleźć można gotowe twarogi w wiaderku na sernik, które są dobrą opcją jeśli nie mamy czasu. Jeśli jednak mamy kilka wolnych chwil, warto pomyśleć o samodzielnym zmieleniu sera.
Przygotowywanie oraz pieczenie sernika
Sam proces przygotowania sernika tylko na początku może wydawać się czasochłonny. Początkowo należy dokładnie ubić masę do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą całość. Zbyt długie wyrabianie masy serowej może sprawić, że ciasto opadnie podczas pieczenia. Samo pieczenie powinno trwać około 60 minut, a żeby sprawdzić czy już jest gotowe, wystarczy delikatnie poruszać formą. Gotowe ciasto powinno mieć w miarę sztywną konsystencję i nie powinno się przelewać.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Na pewno wiele osób zastanawia się ile dodać jajek aby wyszedł idealny sernik. Wszystko zależy od przepisu, jednak przyjąć można iż na każdy kilogram sera powinno dodać się co najmniej 3 żółtka. Koniecznie należy pamiętać aby jajka wbijać pod koniec ubijania masy serowej, ponieważ zbyt wczesne ich dodanie może sprawić, że sernik opadnie. Warto również pamiętać, że składniki potrzebne do upieczenia sernika powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego powinno się je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki. Na ciasto źle może wpłynąć zbyt szybka zmiana temperatury, dlatego bezpośrednio po upieczenie warto zostawić ciasto na około 30 minut w wyłączonym, uchylonym piekarniku.
Po upieczeniu ciasto powinno być ścięte po bokach i wilgotne w środku, tak wyglądający sernik z pewnością idealnie się upiekł i każdemu będzie smakował.