Jak zadbać o sterylność w lokalu gastronomicznym i uniknąć kar od sanepidu?
Utrzymanie nienagannej sterylności w lokalu gastronomicznym to spore wyzwanie. Regularnego, dokładnego czyszczenia wymagają nie tylko sale czy pomieszczenia gospodarcze, ale przede wszystkim wszystkie sprzęty i akcesoria kuchenne służące do przygotowania posiłków. Jak zadbać o sterylność w gastronomii?
Sprostanie wymogom sanepidu
Prowadzenie działalności o charakterze gastronomicznym, nieodłącznie wiąże się z kontrolami Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Instytucja ta nakłada na właścicieli lokali nie tylko typowo formalne wymogi, ale również pewne zalecenia w zakresie zasad prowadzenia tego typu działalności. Podczas kontroli urzędnik sanepidu może poddać weryfikacji każdą kwestię, która dotyczy zaleceń wydawanych przez organy państwowe. Kluczową rolę odgrywają zeszyty do monitorowania poziomu czystości oraz stanu urządzeń. Należy systematycznie składać w nich podpisy, które potwierdzają wykonanie konkretnych zadań przez pracowników. Inny wymóg sanepidu to dysponowanie umową dokumentującą wykonanie prac DDD – zabiegów deratyzacyjnych, dezynfekcyjnych i dezynsekcyjnych. W czasie kontroli trzeba będzie również zaprezentować Analizę Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Dokument ten wyznacza zasady i normy funkcjonowania lokalu, dotyczące np. higieny personelu, obsługi sprzętów, kontroli odpadów czy sposobów magazynowania żywności.
Stosowanie profesjonalnej chemii
Aby zachować sterylność w gastronomii, należy przede wszystkim zadbać o stosowanie odpowiednich środków czystości. Pomieszczenia w takich lokalach eksploatowane są znacznie intensywniej niż w przypadku domów mieszkalnych. Stosowane preparaty powinny być mocne i odpowiednio skoncentrowane, a zarazem ekologiczne i ekonomiczne. Do urządzeń kuchennych stosuje się środki alkaliczne o właściwościach odtłuszczających. W miejscach narażonych na rozwój grzybów i pleśni wskazane jest wykorzystanie aktywnego chloru dezynfekującego. Powierzchnie urządzeń sanitarnych najczęściej odkażane są kwaśnymi preparatami myjącymi. Do mycia podłóg stosowana jest chemia dedykowana powierzchniom ulegającym szybkiemu zabrudzaniu, z dodatkiem środków antypoślizgowych. Toalety w lokalach gastronomicznych należy natomiast czyścić środkami antybakteryjnymi, najlepiej zasadowymi. Chemia do zastosowań gastronomicznych zawsze powinna być użytkowana zgodnie z przeznaczeniem.
Wybór jakościowego wyposażenia gastronomicznego
Kluczową rolę w kreowaniu sterylnego zaplecza kuchennego odgrywają odpowiednie meble gastronomiczne. Wyposażenie tego typu coraz częściej produkowane jest z materiałów, które posiadają cechy specjalnie przystosowane do zastosowań w tak specyficznym środowisku. Na szczególną uwagę zasługują meble ze stali nierdzewnej, wyjątkowo łatwej do utrzymania w czystości. Materiał ten nie wchodzi w interakcję z żywnością oraz stosowanymi środkami chemicznymi, dzięki czemu nie pozostają na nim resztki produktów oraz specyficzne zapachy.. Stal nierdzewna odporna jest także na uszkodzenia mechaniczne i nie ulega korozji. Produkty te cechuje jednocześnie odpowiednia estetyka, przystosowana do nowoczesnych wnętrz współczesnych restauracji. Meble ze stali nierdzewnej ułatwiają utrzymanie czystości, a jednocześnie wprowadzają do wnętrz elegancję.
Sterylność lokalu korzystnie wpływa na jego odbiór wśród gości. Pozwala też uniknąć kar podczas kontroli sanepidu. Dbając o dobre środki czystości oraz odpowiednie wyposażenie, zapewniamy sterylność wszystkich powierzchni, co przełoży się zarówno na bezpieczeństwo naszych gości, a nam samym pozwoli uchronić się przed nałożeniem kar od sanepidu.